Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Enflasyon yüzde 2'ye 2025'in ikinci yarısında gelir
- 2024 Michel Camdessus Merkez Bankacılığı Toplantısı'nda konuşan ECB Başkanı Cristine Lagarde Avrupa ekonomileri ve global ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu
Lagarde'ın açıklamasından bazı başlıklar:
Önümüzdeki belirsizlik hala çok derin.
Enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısında yüzde 2'ye geri döneceği tahmin ediliyor.
Enflasyon şokunun büyüklüğü dikkate alındığında, bu gevşeme dikkat çekicidir
ECB'nin enflasyonun daha değişken olduğu ve para politikasının aktarımı konusunda netliğin azaldığı bir dönemde risk ve belirsizliklerle nasıl başa çıkacağı konusunda çok düşünmesi gerekiyor.
Bununla birlikte, ekonominin dönüşümsel bir değişimden geçmesi ve daha kapsamlı analizlere ihtiyaç duyması nedeniyle belirsizlik devam ediyor ve hala derin.
Ekonomi dönüşüm geçiriyor. 1920'ler ve 2020'ler benzer değişimler içeriyor. Bu benzer değişimler para politikasını farklı yollarla etkiliyor. Çünkü bizim pozisyonlarımız farklı.
Dünya ekonomisi 1920'lerdeki durgunluğa benzer baskılarla karşı karşıya.
Bu belirsizliği yönetmek için, sadece tahmini enflasyona değil, aynı zamanda enflasyon dinamiklerine ve aktarımın gücüne de odaklanan üç yönlü bir politika çerçevesi getirdik.
Lagarde, 1920'lerde para politikasının , altın standardına bağlılığın önde gelen ekonomileri deflasyona ve bankacılık krizlerine sürüklemesiyle durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek , "Bugün bu yapısal değişiklikleri ele almak için seleflerimizden daha iyi bir konumdayız" dedi. Merkez bankacılarının bir asır önce, para birimini altına bağlamanın ve sabit döviz kurlarının "derin yapısal değişim zamanlarında dayanıklı olmadığını" zor yoldan öğrendiklerini, çünkü bunun dünyayı deflasyona sürüklediğini, "ekonomik bunalımı" körüklediğini ve "ekonomik milliyetçilik döngüsüne" katkıda bulunduğunu söyledi. Bugün, merkez bankacılarının fiyat istikrarını korumak için kullandıkları araçların "etkili olduğu kanıtlandı" dedi. Lagarde, merkez bankalarının 2022'de faiz oranlarını artırmaya başlamasıyla enflasyondaki hızlı düşüşe işaret etti. Tüketici fiyatları, pandemi sonrası talepteki artış, küresel tedarik zinciri kesintileri ve Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinden sonra enerji fiyatlarındaki büyük artışların para politikası açısından "aşırı stres testi" olduğunu söyledi.