Hong Kong’un Hang Seng endeksi, yüzde 6'dan fazla yükseldi: Çin’in teşvik politikalarına iyimserlik artıyor

PAYLAŞ
  • Hong Kong’un Hang Seng endeksi, Çin’in emlak ve teknoloji sektöründeki yükselişlerin etkisiyle yüzde 6’dan fazla değer kazandı. Çin’in teşvik politikaları bu iyimserliğin temel kaynağı oldu.
  • Asya-Pasifik piyasaları, Japonya ve Güney Kore'den gelen ekonomik veriler ve Japonya'daki siyasi gelişmeler ışığında karışık bir seyir izledi.
  • ABD’de İran ve İsrail arasındaki gerilim sonrası Dow Jones ve Nasdaq endeksleri düşerken, petrol fiyatları yükseldi ve piyasalar önemli dalgalanmalar yaşadı.
Hong Kong’un Hang Seng endeksi, yüzde 6'dan fazla yükseldi: Çin’in teşvik politikalarına iyimserlik artıyor

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, Salı günü tatil sonrası Çarşamba günü yüzde 6’dan fazla yükseldi. Analistlere göre bu artış, Pekin’in açıkladığı teşvik politikalarına yönelik piyasalardaki iyimserliği yansıttı. Kazançların büyük kısmı, emlak geliştiricileri ve teknoloji devlerinden geldi. China Vanke, Logan Group ve Longfor Group, sırasıyla yüzde 40, yüzde 32 ve yüzde 23 oranında değer kazandı.

CNBC'de yer alan habere göre Çinli teknoloji devlerinin de hisseleri artış gösterdi. Baidu ve JD.com yüzde 10’dan fazla artış gösterirken, Alibaba, Tencent ve Xiaomi yüzde 5’in üzerinde yükseldi. Çin anakarasındaki piyasalar ise Altın Hafta tatili nedeniyle hafta boyunca kapalı olacak.

Çin’in teşvik politikaları etkili oluyor

Çin borsaları, geçen hafta Pekin’in faiz indirimleri, bankalar için zorunlu karşılık oranlarını düşürme ve yatırımcılara daha fazla likidite sağlama gibi teşvik tedbirleri açıklamasının ardından Pazartesi günü son 16 yılın en iyi performansını göstermişti.

Asya-Pasifik piyasalarında karışık seyir

Asya-Pasifik bölgesindeki diğer borsalar ise Çarşamba günü karışık bir seyir izledi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yatay seyrederken, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,2 düştü, ancak küçük ölçekli Kosdaq yüzde 0,6 yükseldi. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 gerilerken, Topix endeksi yüzde 0,8 düştü.

Salı günü Japonya’da yeni başbakan Shigeru Ishiba görevine başladı. Ishiba, geçtiğimiz hafta Liberal Demokrat Parti’nin liderlik seçimlerini kazanmıştı. Başbakan Fumio Kishida’nın istifası sonrası görevi devralan Ishiba, bazı analistlere göre Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırması için daha fazla alan yaratabilir. Ancak yeni ekonomi bakanı Ryosei Akazawa, merkez bankasının faiz artırmadan önce ekonomiyi dikkatle değerlendireceğini belirtti.

Güney Kore enflasyon ve fabrika verileri

Güney Kore’den gelen enflasyon verilerine göre, ülkenin tüketici fiyat endeksi Eylül ayında yıllık yüzde 1,6 arttı. Beklentiler yüzde 1,9 oranında bir artış yönündeydi. Aylık bazda ise yüzde 0,1'lik bir artış kaydedildi. Ayrıca Güney Kore'nin fabrika faaliyetleri Eylül ayında yurt dışı talebin yavaşlaması nedeniyle son 15 ayın en hızlı daralmasını yaşadı. İmalatçılar için satın alma yöneticileri endeksi Ağustos’taki 51,9 seviyesinden Eylül ayında 48,3’e düştü.

Orta Doğu gerilimleri ve ABD piyasaları

ABD’de ise Dow Jones Sanayi Endeksi, Çarşamba günü 173 puandan fazla düşerken, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 0,93 ve yüzde 1,53 oranında değer kaybetti. İran’ın İsrail’e balistik füze fırlatmasının ardından petrol fiyatları ve CBOE Volatilite Endeksi (VIX) yükseldi.

Bu saldırı, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği kara operasyonunun ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın saldırısının başarısız olduğunu ve misilleme yapılacağını açıkladı. Netanyahu, “İran bu gece büyük bir hata yaptı — ve bunun bedelini ödeyecek” diyerek, İsrail’in kendini savunma ve düşmanlarına karşı misilleme yapma kararlılığını vurguladı.

Ekonomist Stephen Roach, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki gerilimlerin petrol fiyatlarını ve enflasyonu artırma riski taşıdığını belirtti. ABD Merkez Bankası’nın bu durum karşısında para politikasını gözden geçirebileceğini de sözlerine ekledi.

ABD’de yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak olan Eylül ayı istihdam raporunu bekliyor. ABD ekonomisi, Ağustos ayında beklenenden daha az iş yaratarak iş gücü piyasasının yavaşladığını ortaya koymuştu. Roach, “Orta Doğu’da bir bölgesel çatışma yaşanması, ABD’de artan işsizlik ile aynı zamana denk gelirse, piyasalarda ciddi oynaklıklar yaşanabilir” diye uyardı.

Kaynak: cnbce.com