Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

PAYLAŞ
Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

Çip üreticisi Nvidia ABD'deki bilanço dönemini sonlandırmaya hazırlanırken, yatırımcılar, merkez bankalarının enflasyonist politikalar yürüttüğünü düşünerek tahvil satıp devletin borçlanma maliyetini artıran "tahvil tetikçilerinin" genelde pek çalkantılı olmayan uzun vadeli devlet tahvillerine kendilerini göstermiş olmalarını değerlendiriyor.

ABD'nin ticaret politikalarındaki büyük değişikliklerin ekonomiye etkisine dair kanıt niteliğinde dünyanın dört bir yanından enflasyon verileri yayımlanırken Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları önümüzdeki hafta para politikaları düzenleyecek.

Reuters muhabirleri gelecek hafta küresel piyasalarda takip edilecek konuları derlediler.

1. Çip üreticisi Nvidia bilançosu

Dünya çapında ticaret ve jeopolitik gerilimlerin yaşandığı yapay zeka alanında devleşen Nvidia'nın bilançosunun önümüzdeki Çarşamba günü açıklanmasıyla ABD'deki birinci çeyrek bilanço dönemi sona erecek.

ABD'nin en büyük şirketlerinden olan "Muhteşem Yedili'nin" bir parçası olan Nvidia'nın hisseleri, yıla çalkantılı başladıktan sonra nisanın ilk haftalarından itibaren tekrar yükselişe geçti.

Nvidia'nın yapay zeka çipleri, şirketin piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olmasında destek olmuş ve şirket hisselerinin küresel hisse senedi endekslerindeki etkisini artırmıştı. Ancak iki yıl süren sert yükselişin ardından şirket hisseleri 2025'te çoğunlukla yatay seyretti.

Geçen ay ayı piyasasına girmek üzere olan S&P 500 rekor seviyelere yaklaşırken, Nvidia'nın bilançosu, hisse senedi piyasalarındaki toparlanmanın gidişatını belirleyebilir.

2. Karar ve sonuçlar

Savunma, sağlık, yaşlanan nüfus ve iklim değişikliği için harcamaların artmasına yönelik amansız baskılar devam ederken devlet borçları sert bir şekilde yükseldi.

Devletlerin mali durumlarını düzeltmek için yeterli adım atmamalarının sonuçları ise yeni belirmeye başladı.

Moody's'in ABD'nin Aaa kredi notunu Aa1'e düşürmesinin sadece birkaç gün ardından, 16 milyar dolarlık 20 yıllık ABD Hazine tahvili ihracına gelen talep düşük oldu ve Japonya'da 2012'den sonra gerçekleşen en kötü tahvil ihracıyla 30 yıllık devlet tahvillerinin getirileri rekor seviyelere yükseldi.

Tahvil piyasalarında volatilitesi düşük olmasıyla bilinen uzun vadeli devlet tahvilleri aniden yükselmeye başladı. Japonya devlet tahvili getirilerinin sert yükselişine ek olarak ABD'nin 30 yıllık tahvilleri tekrar yüzde 5 üzerine çıkarak diğer tahvillerin de yükselişine neden oldu.

Japonya, önümüzdeki günlerde daha fazla uzun vadeli borçlanmaya gidecek. Bu ihraçlara dikkat etmek gerekiyor. "Tahvil tetikçileri" geri döndü.

3. Faiz artışı beklerken

ABD'nin agresif ve öngörülemez gümrük vergisi politikalarına ve hatta tahvil getirilerindeki sert yükselişe boyun eğmeyen Japonya Merkez Bankası, sakin tavrını koruyarak enflasyonun beklentileri uyarınca seyretmesi durumunda faizleri artırmaya devam etmeyi planladığını açıkladı.

Pirinç fiyatlarındaki sert yükseliş enflasyondaki ivmeye öncülük etti. Japonya geneli tüketici fiyat endeksinin açıklanmasından üç hafta önce 30 Mayıs'ta Tokyo tüketici fiyat endeksi açıklanacak.

Avusturalya'nın Mayıs'ta faizleri indirmesinin ve enflasyonun yavaşlayarak yetkililere daha fazla alan sağlamasıyla para politikasında gevşemeye devam edilebileceğine dair sinyal vermesinin ardından önümüzdeki Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi yakından izlenecek.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın Çarşamba günü faizi 25 baz puan daha indirmesi bekleniyor. Güney Kore Merkez Bankası, ekonominin zorluklarla karşılaşacağına dair endişeler devam ederken önümüzdeki hafta perşembe günü yapacağı toplantıda faiz indirimine gitmeye hazırlanıyor.

4. Fiyat baskıları

Enflasyon, dünyanın geri kalanında da politika yapıcılarının tekrardan gündemlerinin ana odağı olmaya geri dönüyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi, 30 Mayıs'ta açıklanacak ve ABD gümrük veriglerinin yarattığı etkiyi daha net bir şekilde gözler önüne serecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı ek gümrük vergileriyle birlikte nisan ayı ABD için oldukça istikrarsız geçmişti. Fakat yakın zamanda açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyatı endeksi(ÜFE) henüz ABD'de enflasyon konusunda endişe yaratmadı.

Fed bu ayki para politikası toplantısında faizleri sabit tutarken, fiyat baskıları, Fed'in ortak kararlarında açıkça etkili oldu. Fed, enflasyon riskinin arttığı uyarısını yaparak kısa vadede faiz indirim beklentilerini düşürdü.

Euro bölgesinin en büyük ekonomilerinden olan Fransa ve Almanya sırasıyla önümüzdeki Salı günü ve Cuma günü TÜFE verilerini açıklayacak, bütün euro bölgesine geneline ait verilerin ise 2 hafta sonra açıklanması bekleniyor.

5. Mega Mayıs

ABD'nin devasa borç birikimine ilişkin endişelerin hisse senetlerindeki toparlanmayı durdurmasıyla birlikte yatırımcılar, portföylerini dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'deki daha sert dalgalanmalardan nasıl koruyabileceklerini planlıyor.

JPMorgan and Goldman Sachs'teki üst düzey portföy yöneticileri ABD Hazine tahvilleri ve hisse senetlerinde düşüşlere karşı daha fazla koruma (hedge) pozisyonu alıyor.

Diğer yatırımcılar ise Mayıs ayının sakin günlerini fırsat bilerek daha kararlı şekilde satış yapıyor ve risklerini çeşitlendirmek için Avrupa'ya daha fazla yatırım yapıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Morningstar'ın verilerine göre, Avrupa hisse senedi borsa yatırım fonlarına (ETF) 34 milyar euro (38.6 milyar dolar) nakit girişi yapıldı. Bu tutar ABD hisse senedi fonlarına yatırılan 8,2 milyar euronun dört katı tutarında.

Kaynak: Reuters