Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

ABD Başkanı Donald Trump'ın ek gümrük vergisi açıklamaları ve ABD ile İngiltere'de açıklanacak enflasyon verileriyle Çin'in büyüme ve perakende satış verileri gelecek hafta piyasaların odağında olacak.
Öte yandan, hem ABD'de hem Avrupa'da şirketlerin ikinci çeyrek bilanço dönemi başlayacak ve G20'nin mali yetkilileri Güney Afrika'da bir araya gelecekler.
1. ABD için gümrük vergisi imtihanı
ABD'de gelecek hafta Salı günü açıklanacak önemli enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı konusunda yatırımcılara ipuçları verecek.
Reuters anketine göre, ABD'de haziran ayı tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.3 artması bekleniyor.
Fed'in haziran ayı toplantısına dair tutanaklar, yalnızca "birkaç" yetkilinin Temmuz'da faiz indirimi yapılmasına sıcak baktığını, çoğunluğun ise Trump'ın gümrük vergilerinden kaynaklanabilecek enflasyon baskısından endişelendiğini gösterdi. Fed faiz vadeli kontratlarına göre Temmuz sonunda yapılacak para politikası toplantısında faiz indirimi düşük bir olasılık olarak fiyatlanırken, Eylül'de faiz indirimi yapılması daha olası görünüyor.
ABD'de aynı zamanda ikinci çeyrek bilançolarının da açıklanacağı yoğun bir haftaya giriliyor.
Trump'ın yeni gümrük vergilerinin şirket karlarına olan etkisinin görüleceği bilanço döneminde JPMorgan Chase JPM.N, Bank of America BAC.N, Wells Fargo WFC.N, Netflix NFLX.O, Johnson & Johnson JNJ.N ve 3M MMM.N gibi büyük şirketler haftaya finansal bilançolarını açıklayacak.
Fakat ABD'de tablo iyi görünmüyor. Şirket karlarının son iki yılın en zayıf artışını kaydetmesi bekleniyor. LSEG I/B/E/S verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin karlarının geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 5.8 artması bekleniyor. İlk çeyrekte karlar yüzde 14'e yakın artmıştı.
2. Avrupa'da bilanço dönemi
Şirketlerin ikinci çeyrek bilanço dönemi önümüzdeki hafta Avrupa'da da başlayacak fakat durum pek parlak değil.
Avrupa'da STOXX 600 şirketlerinin karlarında yüzde 0.2 düşüş olması öngörülüyor. Avrupalı şirketlerin karları birinci çeyrekte yüzde 2.2 yükselmişti. Şirketlerin açıklayacağı mali beklentiler, yeni gümrük vergilerinin bilançolar üzerindeki etkisini anlamak açısından önemli olacak.
Fakat bu kötümser tablo, hisse senedi piyasalarına tam olarak yansımış değil. ABD'nin S&P 500 endeksi yeni rekorlara tırmanırken, Frankfurt ve Londra borsaları da zirvenin yakınında seyrediyor. Yatırımcılar artan belirsizliğe ve kar artışındaki ivme kaybına rağmen iyimserliğini koruyorlar.
3. Çin'de ekonomiyi canlandırma adımları
Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki kırılgan ilişkilerin bir nebze de olsa iyileşmesi, Çin'deki yetkililer için rahatlatıcı bir gelişme oldu. Çin bu sayede yurt içindeki derin yapısal ekonomik sorunlara odaklanabilme imkanı elde etti.
Çin'de gelecek hafta salı günü açıklanacak gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) devletin yüzde 5'lik büyüme hedefinin üstünde gelmesi bekleniyor. Fakat aynı gün açıklanacak perakende satış verileri, tüketicilerin hala harcamaktan çok tasarrufa yöneldiklerini gösterebilir. Bu da iç tüketimi canlandırmayı isteyen Çin hükümeti için hayal kırıklığı yaratabilir.
Çin, istihdamı artırmak için çarşamba günü yeni önlemler açıkladı. Sosyal sigorta sübvansiyonları, özel kredi imkanları ve iş arayan gençlere yönelik özel destekler bu pakette yer aldı.
Ay sonunda yapılması beklenen politbüro toplantısı öncesinde, Çin'deki hisse senetleri yeni canlandırma adımlarının atılacağı beklentisiyle yükseldi. Açıklanacak verilerin zayıf gelmesi, canlandırma adımlarına dair beklentileri güçlendirebilir.
4. İngiltere'de enflasyon kalıcı mı?
İngiltere, yüzde 3.4 ile en yüksek enflasyona sahip G7 ülkesi. İngiltere'de haftaya açıklanacak tüketici enflasyonu verisinin fiyat baskılarının kalıcı olup olmadığını göstermesi bekleniyor.
İngiltere'nin ABD ile korkulduğu kadar kötü olmayan bir ticaret anlaşmasına varması ve sterlinin değer kazanması, piyasaların enflasyon kaynaklı etkileri sindirmesine yardımcı olabilir.
İngiltere'deki tüketicilere bakılacak olursa, düzenli ücret artışları son beş yılın büyük kısmında yüzde 5'in üzerinde gerçekleşti. Dolayısıyla, onlar açısından durum pek kötü değil.
Fakat vergiler 1940'lardan bu yana görülen en yüksek seviyede ve enflasyona göre hesaplanan reel ücretlerdeki artış yavaşlıyor. Reel ücret artışları en son yüzde 1.5 ile yaklaşık son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Bugün açıklanan büyüme veri ise ekonominin Mayıs'ta art arda ikinci ayda da daraldığını gösterdi.
5. Ne kadar etkili?
G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası yetkilileri dün Güney Afrika'nın ev sahipliğinde Durban'da bir araya gelirken, gelişmekte olan ülkelerin borçlarının hafifletilmesi, iklim maliyesi ve sermayeye erişim gibi konularda ilerlemenin durması nedeniyle G20 ülkelerinin grup olarak ne kadar etkili olduklarına ilişkin şüpheler artıyor.
Güney Afrika'nın öncelik verdiği konularda çok yavaş ilerleme sağlandı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ikinci kez Güney Afrika'da düzenlenen bir G20 etkinliğine katılmayacak. Bessent, G20 toplantısı yerine Japonya'daki World Expo 2025 etkinliğine katılacak.