Dünyada ilk: Türkiye ve Japonya'dan kendi enerjisini üreten yüzen veri merkezi
- Japon denizcilik devi MOL ile Türk şirketi Karpowership’in enerji dönüşüm girişimi Kinetics, dünyada ilk kez kendi enerjisini üretebilen yüzen veri merkezini inşa etmek üzere işbirliği yaptı.
- Gemi üzerinde inşa edilecek 73 megavatlık merkez, geleneksel kara tabanlı veri merkezlerinden daha hızlı devreye alınabilecek.

Japonya merkezli nakliye şirketi Mitsui O.S.K. Lines (MOL), Türk yüzer enerji şirketi Karpowership’in enerji dönüşüm girişimi Kinetics ile yüzen bir veri merkezi kurmak üzere Mutabakat Anlaşması (MoU – Memorandum of Understanding) imzaladı. Bu ortak girişim kapsamında, 20 ila 73 megavat arasında enerji kapasitesine sahip bir yüzen veri merkezi inşa edilecek. Projenin 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
Pilot projede, 120 metre uzunluğunda ve 9.731 brüt tonaja sahip bir gemi kullanılacak. Veri merkezine enerji, başta sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG – Liquefied Natural Gas) olmak üzere çeşitli yakıt türleriyle çalışan bir Karpowership gemisinden sağlanacak. Ayrıca sistem, açık deniz rüzgar türbinleri veya kara üzerindeki güneş enerjisi santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına da entegre edilebilecek.
MOL İcra Kurulu üyesi Tomoaki Ichida da zaptın MOL Grubu'nun gemi işletmeciliğindeki varlıklarını ve kapsamlı deneyimini kullanarak dijital altyapıyı, çevresel etkiyi en aza indirerek hızla inşa etme yönünde önemli bir adım olduğunu aktararak, "Gelecekte de deniz taşımacılığı sektörünü merkezine alan çeşitli sosyal altyapı işlerini genişletmeye devam edeceğiz. Teknolojilerimizi ve hizmetlerimizi geliştirerek çevresel koruma gerekliliği dahil olmak üzere toplumun değişen ihtiyaçlarına proaktif şekilde yanıt vermeye kararlıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Kinetics Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Katmer, bu iş birliğinin küresel enerji sektörüne çözüm sunma konusunda önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bu proje, Kinetics olarak vizyonumuz doğrultusunda bugünün ve yarının enerji ihtiyaçlarını karşılayan yenilikçi, verimli ve sürdürülebilir altyapı çözümleri sunma yolunda büyük önem taşıyor. Mobil enerji üretimini yüzer veri altyapısıyla birleştirerek, kritik darboğazlara çözüm getiriyor ve dijital kapasiteyi daha hızlı, daha temiz ve daha esnek şekilde büyümesini mümkün hale getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Yüzen çözüm: Hızlı, taşınabilir ve ölçeklenebilir
MOL, yüzen veri merkeziyle bu soruna geçici ama hızlı bir çözüm sunmayı hedefliyor. Şirket, 2024 yılı içinde tasarım çalışmalarını tamamlayıp, potansiyel veri merkezi operatörleri ve liman otoriteleriyle anlaşmalar imzalamayı planlıyor. Ardından gemi dönüşümü, lisans süreçleri ve 2026’da sözleşme sonuçlandırmaları gelecek. İlk ticari faaliyetin 2027’de başlaması öngörülüyor.
Geleneksel veri merkezlerinin kurulumu ortalama 4 yıl sürerken, bu gemi tabanlı model, süreyi kısaltarak esneklik sağlıyor. Musk’ın rekor düzeydeki 19 günlük kurulum süresi henüz geçilememiş olsa da, MOL’un yüzen veri merkezi projesi, özellikle ağ bağlantısının bulunduğu bölgelerde veya uygun enerji maliyetine sahip lokasyonlarda avantaj sağlayacak.
Temiz enerjiye yöneliş arttı ama çözüm zaman alıyor
Microsoft, Google, Amazon, Meta, Nvidia ve Oracle gibi şirketler de veri merkezi projelerinde benzer enerji sorunlarıyla karşılaşıyor. Bu nedenle birçok firma, gelecekteki yatırımlarda kullanılmak üzere küçük modüler nükleer reaktörlere yönelmiş durumda. Ancak bu reaktörlerin 2030’lardan önce devreye alınması beklenmiyor.