BMGK'dan Biden'ın Gazze'de ateşkes planına destek

PAYLAŞ
  • Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes planına destek tasarısını onayladı. Rusya çekimser oy verirken kalan 14 üye plana destek verdi.
  • Hamas işbirliğine hazır olduklarını açıklamasını yaptı.
  • Dışişleri Bakanlığı açıklama yaparak kararı "yapıcı ve olumlu" olarak değerlendirdi.
BMGK'dan Biden'ın Gazze'de ateşkes planına destek
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi
Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Gazze için ateşkes planına destek veren ve ABD tarafından hazırlanan tasarıyı kabul etti.

Oylamada Güvenlik konseyi üyesi 14 ülke kabul oyu kullanırken, Rusya çekimser kaldı.

Biden 31 Mayıs'ta Gazze Şeridi için İsrail'in girişimiyle oluştuğunu ifade ettiği, üç aşamalı bir ateşkes tasarısı açıklamıştı. Plana göre ilk aşamada ateşkes ilan edilmesi ve Hamas'ın elindeki rehinelerden bazılarının serbest bırakılması, daha sonra ise tarafların kalan rehinelerin serbest bırakılacağı ikinci aşama için çatışmaların durdurulmasına yönelik müzakerelere başlaması öngörülüyordu.

Hamas, yaptığı açıklamada ABD tarafından hazırlanan karar tasarısının memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "Halkımızın ve direnişimizin talepleriyle uyumlu olan" planın uygulanması konusunda arabulucularla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

ABD'nin BM temsilcisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından konseye yaptığı açıklamada "Bugün barıştan yana oy kullandık" dedi.

Güvenlik Konseyi'nin tek Arap üyesi olan Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise, "Derhal ve kalıcı bir barışa doğru bir adım oluşturduğuna inandıkları için" tasarıyı desteklediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı kararı değerlendirdi

Dışişleri Bakanlığı, BMGK'da oylanan Gazze tasarısına ilişkin açıklama yaptı.

BMGK'de kabul edilen karar tasarısı ile ilgili Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada kararın önemli bir adım olduğu vurgulanarak, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 10 Haziran günü kabul edilen, Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazze’deki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verildi.

Hamas'ın ateşkes planına "yapıcı ve olumlu" yaklaşımının memnuniyetle karşılandığının altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İsrail’in, kalıcı ateşkese riayet edeceğini taahhüt etmesi ve söz konusu kararın tüm unsurlarını eksiksiz şekilde uygulaması şarttır. Türkiye, savaşın kalıcı şekilde sona ermesini, İsrail’in Gazze’nin tamamından geri çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını sağlayacak adımlara katkı vermeyi sürdürecektir."