Çin'den ABD, AB, Japonya ve Tayvan’a yüksek anti-damping vergisi

PAYLAŞ
  • Çin, ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Tayvan’dan ithal edilen POM kopolimerlerine yüzde 74,9’a varan oranlarda anti-damping vergisi uygulayacağını duyurdu. Çin’in açıkladığı nihai karara göre ABD'ye yüzde 74,9 gümrük tarifesi uygulanacak.
Çin'den ABD, AB, Japonya ve Tayvan’a yüksek anti-damping vergisi

Çin, ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Tayvan’dan ithal edilen POM kopolimerlerine yüzde 74,9’a varan oranlarda anti-damping vergisi uygulayacağını duyurdu. Söz konusu malzeme, mühendislik plastiği olarak otomotivden elektroniğe birçok alanda kullanılıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu karar Mayıs 2024’te başlatılan bir soruşturmanın sonucunda alındı. Soruşturma, ABD’nin Çin menşeli elektrikli araçlar, bilgisayar çipleri ve diğer ürünlere yönelik gümrük tarifelerini keskin biçimde artırmasının hemen ardından başlatılmıştı.

POM kopolimerleri nerelerde kullanılıyor?

POM kopolimerleri, bakır ve çinko gibi metallerin yerini kısmen alabilen bir mühendislik plastiği türü. Bu malzeme; otomotiv parçaları, elektronik ürünler ve tıbbi cihazlar gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor.

Vergi oranları ülkelere göre değişiyor

Çin’in açıkladığı nihai karara göre:

ABD: En yüksek oran olan yüzde 74,9 vergi uygulanacak.
Avrupa Birliği: İthal ürünlere yüzde 34,5 vergi getirildi.
Japonya: Genel oran yüzde 35,5 olarak belirlendi. Ancak Asahi Kasei Corp. için bu oran yüzde 24,5 olarak istisnai şekilde düşürüldü.
Tayvan: Genel vergi oranı yüzde 32,6. Ancak Formosa Plastics için yüzde 4, Polyplastics Taiwan için ise sadece yüzde 3,8 oranında vergi uygulanacak.

İlk önlemler ocak ayında alınmıştı

Çin Ticaret Bakanlığı, Ocak 2025’te yaptığı açıklamada, ön soruşturma sonucunda damping yapıldığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtmiş ve 24 Ocak itibarıyla geçici tedbir olarak ithalattan teminat alınmaya başlanmıştı.

Ticaret savaşında yumuşama sinyalleri

Tüm bu gelişmelere rağmen, ABD ve Çin arasında ticaret savaşının yumuşamasına yönelik umutlar artıyor. Pazartesi günü yapılan ortak açıklamada, taraflar karşılıklı tarifeleri 90 günlük süreyle azaltma konusunda uzlaştıklarını duyurdu. Çin'in devlet gazetesi Global Times, bu ateşkesin uzatılması gerektiğini yazdı.

APEC: Küresel ticaret sistemi zor dönemden geçiyor

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ülkeleri ise Güney Kore’de gerçekleştirilen toplantı sonrası yayımladıkları bildiride, “küresel ticaret sisteminin temel zorluklarla karşı karşıya olduğu” uyarısında bulundu.