ECB/Nagel: Faiz oranlarını indirme konusunda temkinli olmalıyız

PAYLAŞ
ECB/Nagel: Faiz oranlarını indirme konusunda temkinli olmalıyız

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Bundesbank başkanı Joachim Nagel, Pazartesi günü Leipzig'de yaptığı konuşmada, ekonomi ve fiyat baskılarının gelişimine ilişkin belirsizliklerin hala yüksek olduğu bir ortamda politika yapıcıların temkinli davranmaları gerektiğini söyledi.

"Metaforik olarak konuşursak: Bizi kaçınılmaz olarak ineceğimiz bir dağın tepesinde görmüyorum. Bundan ziyade hala dağın tepesinden aşağıya inmek için doğru yolu aradığımız görüşündeyim ifadelerini kullanan Nagel ECB'nin gelecekteki kararların verilere dayalı olarak ve toplantı bazında alınacağı yönündeki söylemini ise tekrarladı.

Nagel, Euro bölgesi enflasyonunun ECB'nin hedefine doğru kademeli olarak yavaşlayacağını ve daha önce düşünülenden daha geç olsa da 2025 yılı sonunda yüzde 2'ye ulaşacağını da sözlerine ekledi.

ECB/Holzmann: ECB'nin Fed'den ayrışması enflasyonu artıracak

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann ise geçtiğimiz günlerde Avusturya radyosuna verdiği demeçte ECB'nin borçlanma maliyetlerini daha da düşürmesinin, Euro döviz kuru ve enflasyon üzerinde güçlü bir etki yaratma riski taşıdığını belirtti.

Holzmann, "ECB'nin üç faiz indirimi yapacağına ilişkin varsayım gerçekleşirse ve Fed ECB'nin bu hareketine faiz indirimi ile yanıt vermezse, iki merkez bankası arasındaki ayrışma kesinlikle döviz kuru ve bununla birlikte enflasyon üzerinde etki yaratacaktır" dedi.

ECB'nin Perşembe günü yaptığı ilk faiz indirimine ilişkin henüz kendisinin bu konuda endişelenmediğini ifade eden Holzmann, Avusturya Merkez Bankası Başkanı olarak Euro bölgesi faiz oranlarının düşürülmesi kararına karşı çıkan tek muhalif olmuştu. Karşıt görüşünü, verilere dayalı kararların rakamlar tarafından yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak gerekçelendirdi.