OpenAI ChatGPT'nin siyasete girmesini istemiyor
- Victor Miller, Wyoming'in Cheyenne şehrinde belediye başkanlığına aday oldu. Miller, şehri OpenAI'nın ChatGPT'si yaptığı yapay zeka botu "VIC" ile yönetmek istiyor.
- OpenAI'ın engellemelerine rağmen yeni bir hesap açan Miller, kampanyasına devam ediyor ve bu teknolojiyle yerel yönetimlerde şeffaflık sağlamayı hedefliyor.
ABD'nin Wyoming' eyaletinde Victor Miller isimli belediye başkanı adayı ilginç bir kampanyaya imza attı. Miller, şehri bir yapay zeka botuyla yönetme sözü verdi. ChatGPT üzerinden VIC isimli bir bot geliştirdi. Miller'a göre VIC, vatandaşlardan gelen soruları yanıtlayarak kararlar alacak.
Başkan adayı, yapay zekanın insan hatalarını önleyerek daha adil ve verimli bir yönetim sağlayabileceğini savunuyor. Ancak bu sıra dışı kampanya, teknoloji uzmanları ve düzenleyiciler arasında endişe yaratmış durumda. Yapay zeka destekli bir yönetimin etik zorlukları, şeffaflık ve karar alma süreçlerinde insan faktörünün eksikliği gibi sorunlar gündemde.
OpenAI ChatGPT'nin siyasette kullanılmasına karşı
ChatGPT'nin sahibi OpenAI da aslında, ürünlerinin siyasi kampanyalarda kullanılmasını yasaklayan politikalar uyguluyor. Bu doğrultuda Miller'in ilk önce kamuya açık faaliyetleri engellendi. Ancak Miller botu kendisi kullanmaya devam edebildi. Sonrasında OpenAI Miller'ın hesap erişimini tamamen sonlandırdı. Ancak Miller, farklı bir e-posta ile tekrar hesap oluşturdu ve yeni bir VIC botu ortaya çıktı. Miller, botlarını aktif tutmakta kararlı.
OpenAI'ın tüm engellemelerine rağmen Miller'ın VIC 2.0 ile yoluna devam edebiliyor olması, yapay zeka teknolojisinin düzenleyici kurallardan çok daha hızlı hareket ettiğini gözler önüne sermiş oldu.
Birçok uzman, yapay zekanın hızla gelişen yeteneklerinin, mevcut düzenleyici çerçevelerin çok ötesine geçtiğini ve bu durumun hem etik hem de yasal açılardan ciddi zorluklar doğurduğunu vurguluyor . Örneğin, University College London'dan Mike Herd, hükümetlerin ve düzenleyicilerin, yapay zekanın karmaşıklığını anlamakta zorlandığını, bu nedenle bu alanda etkili bir kontrol mekanizması kurmanın zorluğunu belirtiyor. Yapay zekanın bu gelişimi, toplumun ve yasaların bu teknolojiyi nasıl yöneteceği konusunda derin tartışmaları beraberinde getiriyor.