Trump’tan 12 ülkeye “Ya kabul et ya vazgeç” tarifeleri: Mektuplar pazartesi gönderilecek
- ABD Başkanı Donald Trump, 12 ülkeye uygulanacak gümrük tarifeleriyle ilgili mektupları imzaladığını ve bu “ya kabul et ya da vazgeç” şeklinde tanımladığı tekliflerin pazartesi günü gönderileceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 12 ülkeye uygulanacak gümrük tarifeleriyle ilgili mektupları imzaladığını ve bu “ya kabul et ya da vazgeç” şeklinde tanımladığı tekliflerin pazartesi günü gönderileceğini açıkladı.
New Jersey’e seyahat ederken Air Force One uçağında gazetecilere konuşan Trump, hangi ülkelerin bu mektupları alacağını belirtmedi; detayların pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada ilk mektupların cuma günü (ABD'de ulusal tatil) gönderileceğini duyurmuştu, ancak bu tarih pazartesiye ertelendi.
Yüzde 70’e varan tarifeler gündemde
Nisan ayında 10yüzde taban tarifesi ve bazı ülkeler için yüzde 50’ye kadar çıkabilecek ek vergiler açıklayan Trump yönetimi, bu uygulamaları 90 günlüğüne askıya almıştı. Süre 9 Temmuz’da sona eriyor. Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada tarifelerin yüzde 70’e kadar çıkabileceğini ve çoğunun 1 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini belirtti.
“Her ülkeye farklı tarife uygulanacak”
Trump, “Bazı mektupları imzaladım, muhtemelen 12 tane. Pazartesi gönderilecekler. Farklı ülkeler, farklı oranlar,” diyerek her ülkenin farklı tarifelerle karşı karşıya kalacağını ifade etti.
Müzakerelerden vazgeçildi, strateji değişti
Başkan Trump ve ekibi, başlangıçta çok sayıda ülkeyle ayrı ayrı tarife müzakereleri yürütmeyi planlıyordu. Ancak Japonya ve Avrupa Birliği gibi büyük ticaret ortaklarıyla yaşanan tıkanmalar nedeniyle Trump bu yöntemden vazgeçti. Cuma akşamı konuyla ilgili olarak, “Mektuplar daha iyi. Bir mektup göndermek çok daha kolay,” ifadesini kullandı.
Trump, 9 Temmuz öncesinde geniş kapsamlı ticaret anlaşmaları yapılabileceği yönündeki önceki öngörüsüne ise değinmedi.
Zaman baskısı anlaşmaları zora soktu
Beyaz Saray’ın strateji değişikliği, tarifelerin yanı sıra tarım ürünlerine yönelik ithalat yasakları gibi tarife dışı engellerin de yer aldığı ticaret anlaşmalarının hızla tamamlanmasının zorluklarını yansıtıyor. Geçmişteki ticaret anlaşmaları genellikle yıllar süren müzakereler sonucunda sonuçlanmıştı.
İki anlaşma tamamlandı: İngiltere ve Vietnam
Şimdiye kadar sadece iki ülkeyle resmi ticaret anlaşması yapılabildi: Birleşik Krallık ve Vietnam. İngiltere, Mayıs ayında yüzde 10’luk tarifeyi koruyarak otomotiv ve uçak motorları gibi bazı sektörlerde ayrıcalık elde etti. Vietnam ile yapılan anlaşmada ise Trump’ın daha önce yüzde 46 olarak tehdit ettiği oran, yüzde 20’ye indirildi. Ayrıca birçok ABD ürünü Vietnam’a gümrüksüz girebilecek.
Hindistan ve AB ile anlaşmalar askıda
Hindistan’la yapılması beklenen anlaşma ise hayata geçmedi. Avrupa Birliği diplomatları da Trump yönetimiyle yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamadığını belirtirken, tarifelerin artmasını önlemek için mevcut durumu koruma seçeneğini değerlendirdiklerini açıkladı.