TÜİK'ten enflasyon hesabına ilişkin açıklama

PAYLAŞ
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepetine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir" denildi.
TÜİK'ten enflasyon hesabına ilişkin açıklama

TÜİK, enflasyon hesaplamasına yönelik eleştirilere yazılı yanıt verdi.

TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu altında, 43 harcama grubu yer aldığı, bu harcama grupları altında ise 90 alt harcama grubunun buludunduğu bildirildi. Alt harcama gruplarının altında yer alan 143 temel başlıkta ise 406 madde ve bu maddeler altında 913 adet madde çeşidinin yer aldığı bilgisi verildi.

Açıklamada, "Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir" denildi.

Doktor ücreti hesabı

TÜİK özellikle madde sepetinde 34 TL olarak görülen uzman doktor muayene ücretiyle ilgili açıklamada da bulundu. Açıklamada, "Devlet hastanesi muayene katılım ve ilaç katkı payları, doktor muayene ücreti (özel hastane) ve doktor muayene ücreti (muayenehane) gibi diğer ürün çeşitlerine oranla daha yüksek harcama paylarına sahiptir" denildi.

TÜİK açıklamasında, ilgili temel başlık düzeyinde hesaplanan fiyat ve değişim oranının matematiksel olarak yalnızca uzman doktor muayene ücretindeki değişimi ifade etmediğini belirtti. TÜİK devlet ve özel sektör tarafından sunulan ilgili sağlık hizmetlerinin tamamının aynı fiyat düzeyinde değişim göstermişçesine toplulaştırılarak hesaplanmasının hatalı yaklaşım olduğunu belirtti.

“Barkod tarama ve web kazıma yöntemleri daha avantajlı”

Manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmadığını kaydeden TÜİK, "Enflasyon hesaplamalarında yenilikçi veri toplama yöntemleri kullanarak maliyetleri düşürmeyi ve cevaplayıcı yükünü azaltmayı hedefliyoruz. Barkod tarama ve web kazıma yöntemleri, geleneksel veri toplama yöntemlerine göre birçok avantaj sunuyor" ifadelerine yer verdi.