Yapay zeka becerileri işe alımda öncelik kazanıyor
- Ankete katılan yöneticilerin yüzde 96'sı yapay zekayı iş süreçlerine dahil etmenin acil olduğunu düşünüyor.
- Yöneticilerin bu eğilimi, yapay zeka becerisine sahip olan gençlerin kariyer fırsatlarını yakalama ihtimalini artıracak gibi görünüyor.
- Özellikle Z kuşağının bu becerilerle iş yerinde daha hızlı yükselebileceği düşünülüyor.

Önümüzdeki yıllarda yapay zeka bazı işlerin yerini alabilir. Aynı zamanda işyerinde size rekabet avantajı da sağlayabilir. CNBC Make It'te yer alan makaleye göre yöneticiler, yapay zekayı iş operasyonlarına dahil etme konusunda istekli.
Slack Workforce Lab Mart 2024′te 10.000′den fazla profesyonelle bir anket gerçekleştirdi. Anketin sonuçlarına göre yöneticilerin yüzde 96'sı yapay zekayı iş süreçlerine dahil etmenin acil bir konu olduğunu düşünüyor.
Bu yeni teknoloji konusunda kafanız biraz karışıksa korkmayın, yalnız değilsiniz.
Araştırmacılar, çalışanların yapay zekayı kullanıp kullanmadıkları veya nasıl kullandıkları konusunda anlaşamıyor gibi.
Bazı raporlarda profesyonellerin yapay zeka konusunda heyecan duyduğu iddia ediyor. Bazılarında ise yetişkinlerin çoğunun yapay zeka araçlarını işte kullanmayı denemediğini ya da onlara güvenmediğini söylüyor.
Mayıs 2024'te Microsoft ve LinkedIn bir araştırma ortaya koydu.
Araştırmaya göre, yapay zekayı kullanmayı öğrenmeyen kişiler, öğrenenlerle karşılaştırıldığında, kariyer fırsatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
İşe alım kararlarında da rakip olabilir
31 ülkede 30.000′den fazla kişiyle yapılan anketin sonuçları, liderlerin yüzde 70′e yakınının yapay zeka becerisi olmayan birini işe almayacaklarını gösteriyor.
Hatta sonuçlar, yöneticilerin, yapay zeka becerisi olmayan daha deneyimli bir kişidense yapay zeka becerisine sahip daha az deneyimli bir adayı işe almayı tercih edeceklerini gösteriyor.
LinkedIn’in başkan yardımcısı ve iş gücü uzmanı Aneesh Raman, CNBC Make It’e şu açıklamayı yaptı:
"Temel yapay zeka becerilerini öğrenmek — prompt mühendisliği, makine öğrenimi veya veri okuryazarlığı gibi — daha fazla deneyime sahip olabilecek insanlara karşı rekabet gücünüzü artırmanın en iyi yoludur."
Google ve Amazon gibi bazı şirketler, işgücüne yapay zeka becerilerini öğretmek için yatırımlar yaptıklarını açıkladı. Ancak bu genele yayılmış bir durum değil.
Microsoft ve LinkedIn’in bulgularına göre şirketlerin yalnızca yüzde 25′i ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi üretken yapay zeka araçları konusunda eğitim sunmayı planlıyor.
Bazı kurumların yapay zeka becerilerini geliştirmeye odaklanan birçok ücretsiz çevrimiçi kursu var. Ancak Microsoft Copilot’un genel müdürü ve Microsoft WorkLab’ın kurucu ortağı Colette Stallbaumer’a göre yapay zeka hakkındaki heyecan henüz zirveye çıkmaktan çok uzak.
Tabii üretken yapay zekanın sahneye çıkmasıyla işler biraz da olsa değişti.
Microsoft ve LinkedIn’in raporuna göre özellikle üretken yapay zeka araçlarının işyerinde benimsenmesinde bir artış görüldü ve kullanım son altı ayda iki katına çıktı.
Söz konusu araçlar sadece mühendisler ya da programcılar tarafından değil, mimarlar, proje yöntecileri ve idari asistanlar tarafından da kullanılıyor.
Z kuşağı kariyerini hızlandırabilir
Önümüzdeki dönemde daha fazla yönetici, işe alım sürecinde yapay zeka becerisi talep edecek. Bu da yapay zeka kullanımı becerisine sahip genç adaylara, diğerlerine göre daha fazla fırsat sunmuş olacak. Z kuşağı yapay zeka ile kurumsal basamaklarda rakiplerine göre daha hızlı yükselebilecek.
Microsoft ve LinkedIn’in bulgularına göre, dijital yerli olan Z kuşağı çalışanlarının iş yerinde bu araçları kullanma olasılıkları, Y Kuşağı ve Baby Boomer meslektaşlarına göre daha yüksek.
Hatta liderlerin yüzde 77'si, yapay zeka becerilerine sahip, kariyerinin başındaki yeteneklere iş yerinde daha fazla sorumluluk verileceğini söylüyor.
Raman, yapay zekanın genç profesyonellerin işlerinde daha güvenli ve yetkin hissetmelerine yardımcı olacak özel kariyer tavsiyelerine, pazar araştırmalarına ve diğer veriye dayalı içgörülere daha hızlı erişim sağlayarak kariyerlerini ileriye taşımalarına yardımcı olabileceğini belirtiyor.
IBM’in küresel eğitim ve iş gücü geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Lydia Logan'a göre, yapay zekanın iş yerinde hızlı entegrasyonu, giriş seviyesi iş sorumluluklarında önemli değişiklikleri tetikleyecek:
"Yaptığım ilk işi düşündüğümde, işin büyük çoğunluğu telefona cevap vermek ve dosyaları düzenlemekti. Bu hala birçok insan için geçerli. Bu idari görevlerin çoğu artık yapay zeka ile otomatikleştirilebiliyor; bu da giriş seviyesindeki çalışanlara, kurumsal merdivende kendilerinden bir, hatta iki seviye daha üstteki birinin sahip olabileceği türden sorumlulukları üstlenmeleri için yer bırakıyor.”