YATED Başkanı Murat Bekiroğlu: Göcek Barselona'dan 10 kat daha pahalı

PAYLAŞ
  • YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, CNBC-e'ye verdiği röportajda "Barselona'da 30 metrelik bir tekneyi bugün aylık 2 bin 500 Euro'ya marinaya bağlarken bu ülkemizde 25 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Biz Avrupa'dan en 10 kat pahalıyız" dedi.
  • Marinalardaki yüksek fiyatlara vurgu yapan YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, "Bize gelmesi gereken tekne sahibi Avrupalılar Hırvatistan'a, Yunanistan'a ve İtalya'ya gidiyor" diye konuştu.
  • Bekiroğlu, bu ortamda iç pazarda insanların tekne alma kararlarını ertelediğini ve yurt içinde de yurt dışında da tekne kiralamaya yöneldiğini söyledi.
YATED Başkanı Murat Bekiroğlu: Göcek Barselona'dan 10 kat daha pahalı

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkanı Murat Bekiroğlu, CNBC-e'ye verdiği röportajda Türkiye'nin Avrupa'dan yat ve tekne çekmek için fiyat anlamında rekabetçi olmadığını söyledi.

Bekiroğlu röportajda "Türkiye'de marinalar aşırı pahalı. Avrupa'nın en lüks marinalarında gecelik 650 Euro olan gecelik bağlama ücreti Göcek'te en az 1200 Euro. Barselona'da 30 metrelik bir tekneyi bugün aylık 2 bin 500 Euro'ya marinaya bağlarken bu ülkemizde 25 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Biz Avrupa'dan en 10 kat pahalı kalıyoruz çoğu yerde." dedi.

"Monaco'dan bile pahalıyız"

Avrupalı turistlerin bu pahalı ortamda Türkiye'ye gelmek için sebep bulamadığını ifade eden Bekiroğlu, "Dünyadaki en lüks marinalardan bile pahalı kalıyoruz. Göcek, Barselona'dan 10 kat pahalı. Marinalarda hem tekne bağlama ücretleri hem de elektrik gibi yan hizmetler çok pahalı. Barselona'da 39 cent olan elektrik bizde 80 centten başlıyor. Monaco'dan bile pahalıyız" dedi.

Türkiye'nin tekne bağlama kapasitesi 26 bin

Fiyatlardaki aşırı artışın yanında marinalardaki bağlama kapasitesinin de oldukça yetersiz olduğunu dile getiren Murat Bekiroğlu, "Fransa'da 350 bin, İtalya'da 220 bin, İspanya'da 180 bin tekne bağlama kapasitesi varken Türkiye'deki marinaların toplam tekne kapasitesi 26 bin. Bu rakamlarla Avrupalı tekne sahiplerini Türkiye kıyılarına çekemeyiz. Bu imkansız. Evet, marinalarımız dolu ama kapasitemiz de çok düşük. Biz hızla Yap-İşlet-Devret modeli ile marinalar inşa edilmesi için ilgili bakanlıklarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

"Tekneleri Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya'ya kaptırıyoruz"

Akdeniz çanağındaki kızışan turizm rekabetine de vurgu yapan Murat Bekiroğlu, "Marinalardaki bu durum turizmimizi çok negatif etkiliyor. Ve göstergeler uzun vadede de bunu gösteriyor. Bize gelmesi gereken tekne sahibi Avrupalılar Hırvatistan'a, Yunanistan'a ve İtalya'ya gidiyor. Bizim bu tekneleri Türkiye kıyılarına bağlatmamız lazım. Büyük tekneler yazın geldikten sonra kış için de bakım onarım faaliyetlerinde Türkiye'yi tercih ettiğinde çok büyük bir gelir oluşuyor. Personelleri burada kalıyor. Hem yapım onarım sektörü hem turizm sektörü kazanıyor. Ama şu an o tekneler Türkiye kıyılarına gelip fiyatları görünce bir hafta dolamadan geri dönüyor" dedi.

"Artık kiralama seçeneği öne çıkmaya başladı"

Bekiroğlu, bu ortamda iç pazarda insanların tekne alma kararlarını ertelediğini ve yurt içinde de yurt dışında da tekne kiralamaya yöneldiğini söyledi.

Tekne ve yat sektörünün yıllık 2 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirten Bekiroğlu, "Sektörümüz şu an kriz haline. Satışlarda belirsizlik var" diye konuştu.