Fed'in faiz indirimleri dünya piyasaları için neden önemli?
- Piyasaların gözü kulağı Fed'in yapacağı faiz indirimine çevrildi. Peki faiz indirim kararı piyasalar için ne anlam ifade ediyor?
- Reuters, Fed kararının piyasalara etkisine ilişkin analiz yayımladı.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Çarşamba günü dört yılın ardından ilk defa faizleri indirmesi bekleniyor, faiz indiriminin etkileri ABD dışında da hissedilecek.
Atılacak ilk adımın ve para politikasında gevşemenin boyutu hâlâ tartışılırken yaklaşan ABD başkanlık seçimleri de Fed'den bir yönlendirme bekleyen ve ekonomide yumuşak iniş umut eden küresel yatırımcılar ile faizleri belirleyecek olan yetkililer için belirsizliğe sebep oluyor.
Societe Generale'in Döviz ve Faiz bölümünün kurumsal araştırma yöneticisi Kenneth Broux "Nasıl bir faiz indirimi döngüsü olacağını bilmiyoruz, 1995'teki gibi sadece 75 baz puan indirim mi olacak yoksa 2007-2008'deki gibi 500 baz puan mı" dedi.
Dünya piyasalarının takip ettikleri şunlar:
1- Lideri takip et
Baharda, ABD'de enflasyonun beklenenden daha kalıcı olduğu yönünde işaretlerin ardından yatırımcılar Fed'in bu yıl bir adım atmaması durumunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) veya Kanada Merkez Bankası'nın, para birimleri çok fazla değer kaybetmeden ve fiyat baskıları artmadan önce faizleri ne kadar indirebileceğini sorgulamıştı.
Fed'in nihayetinde faiz indirimine gidecek olması, ekonomisi ABD'den daha zayıf olan bölgeleri rahatlattı.
İşlemcilerin diğer merkez bankalarının da faiz indireceği yönünde beklentileri, Fed'in faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasına paralel olarak yakın zamanda arttı.
Fakat işlemciler, ECB ve İngiltere Merkez Bankası'nın süregelen enflasyon risklerine karşı daha temkinli açıklamalarda bulunması nedeniyle Avrupa'da Fed'e kıyasla daha az faiz indirimine gidilmesini bekliyorlar.
Fed'in faiz indirimlerine başlayacak olmasına dair güven, genelde Hazine tahvillerinin hareketlerini takip eden küresel tahvil piyasalarını destekledi.
ABD, Almanya ve İngiltere'de tahvil getirilerinin, Fed'in para politikasında değişiklik yapmasının beklendiği 2023'ün sonlarından bu yana ilk defa çeyreklik kayıp vermesi bekleniyor.
2- Soluklanmak için alan
ABD'de faizlerin düşmesi, gelişmekte olan piyasaların merkez bankalarına gevşemeye gitmek ve yurt içi büyümeyi desteklemek üzere manevra yapabilmeleri için daha fazla alan sağlıyor.
Reuters tarafından takip edilen gelişmekte olan 18 piyasanın yaklaşık olarak yarısı bu döngüde Fed'den önce faizleri indirmeye başladı bile. Bu piyasalar genellikle Latin Amerika ülkeleri ve gelişmekte olan Avrupa ülkelerini kapsıyor.
Fakat ABD başkanlık seçiminden kaynaklanan dalgalı hareketler ve belirsizlik öngörülerde şüpheye yol açıyor.
BNP Paribas'ın gelişmekte olan piyasalar kredi stratejisinin küresel yöneticisi olan Trang Nguyen "ABD seçimlerinin büyük bir etkisi olacak çünkü çeşitli mali politikalara bağlı olarak faiz indirimi döngüsünü karmaşıklaştıracak" dedi ve "bu sebeple daha fazla merkez bankasının bağımsız şekilde hareket ettiğini görebiliriz" diye ekledi.
3- Dolar yeniden güçlenecek mi?
ABD'de faiz indirimlerinin güçlü doları zayıflatmaya devam ederek diğer para birimlerine destek sağlayacağını uman ekonomiler umduklarını bulamayabilirler.
JPMorgan, son dört faiz döngüsünün üçünde Fed'in faiz indiriminin ardından doların güçlendiğini belirtiyor.
Ağırlıklı olarak, ABD'deki faizlerin diğer bölgelerdeki faizlere oranı dolara ilişkin tahminler açısından belirleyici bir unsur olacak.
Reuters anketlerine göre güvenli liman olarak görülen yen ve İsviçre frankı, 2025'in sonuna kadar ABD faizleriyle olan farklarının yarıya düştüğünü görebilecekken sterlin ve Avusturalya doları, ABD doları karşısında yalnızca marjinal bir getiri avantajı elde edebilir.
Dolar, gerçekten düşük getiri sağladığı bir duruma düşmediği sürece ABD dışındaki yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edecektir.
Bu sırada Asya ekonomileri, Fed'den önce faiz düşüren piyasalara öncülük ederken Güney Kore wonu, Tayland bahtı ve Malezya ringgiti Temmuz ve Ağustos'ta değer kazandı. Çin yuanı, dolara karşı yılbaşından bu yana verdiği kayıpları telafi etti.
4- Yükselişe devam
ABD'nin faizleri düşürmesi, ekonomik faaliyetleri artırır ve resesyonun önlendiğine işaret ederse son zamanlarda büyüme korkularıyla tökezleyen küresel hisselerde yükseliş yeniden başlayabilir.
Küresel hisse senetleri endeksi ABD'de Ağustos'ta açıklanan zayıf istihdam verilerinin ardından üç günde yüzde 6 değer kaybetmişti.
Barclays'in Avrupa hisse stratejisi yöneticisi Emmanuel Cau, "İlk faiz indirimi sırasında piyasa hep kararsız olur çünkü piyasalar merkez bankalarının neden faiz indirimine gittiğini merak eder" dedi.
Cau, "Resesyon olmadan faiz indirimine gidilirse ki bu döngü ortasında yapılır, piyasalar genelde yükselir" dedi ve bankanın gayri menkul ve temel hizmetler gibi düşük faizlerden faydalanan sektörleri tercih ettiğini söyledi.
Nikkei endeksinin, yenin yükselmesi ve Japonya'da faizlerin artmasıyla Temmuz'daki rekor seviyesinden %10'dan fazla düşmesine rağmen ABD ekonomisinde yumuşak iniş gerçekleşmesinin Asya'da olumlu karşılanması bekleniyor.
5- Göz kamaştırma zamanı
Emtialarda kıymetli metaller ve bakır gibi temel metaller Fed'in faiz indirimlerinden destek alması beklenirken temel metallerde artan talep ve yumuşak iniş kilit önem taşıyor.
Düşük faizler ve zayıf dolar, metalleri elde tutmanın fırsat maliyetinin yanı sıra diğer para birimlerini kullananların bu metalleri satın almalarının maliyetini de azaltarak ivmeye destek sağlayabilir.
MUFG'den Ehsan Khoman "Temel metaller için ciddi sorunlara yol açan yüksek faizler, fiziksel talepte stokların eritilmesinden kaynaklanan bozulmalara yol açıyor ve sermaye yoğunluklu nihai talep segmentlerini baskılıyor" dedi
Öte yandan kıymetli metaller de değerlenebilir. Yatırım amaçlı talep görmesiyle getirilerle genellikle ters orantılı bir ilişkisi olan altın, genelde faiz indirimleri karşısında diğer metallerden daha iyi performans gösteriyor. Altın rekor seviyelerde seyretse de Dünya Altın Konseyi'nden John Reade, yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Piyasa stratejisti Reade, "Comex altın vadeli piyasalarındaki spekülatörler bu duruma göre pozisyon almış durumdalar. Söylentileri dikkate alıp gerçeği göz ardı etmek gibi bir durum söz konusu olabilir" dedi.