KNG Securities analisti Kısacık: Türkiye küresel ticaret satrancında iyi bir yerde konumlanıyor

PAYLAŞ
  • CNBC-e'de değerlendirmelerde bulunan KNG Securities sabit gelirli ürünler analisti Kısacık, "Tüm dünya birbirine karşı satranç oynarken Türkiye iyi bir yerde konumlanıyor. Ve bu tarife görüşmelerinden iyi bir sonuç alabilir" dedi.
KNG Securities analisti Kısacık: Türkiye küresel ticaret satrancında iyi bir yerde konumlanıyor

KNG Securities sabit gelirli ürünler analisti Mert Kısacık, Küresel Görünüm programından CNBC-e Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtladı.

Kısacık’a göre, son dönemde özellikle uzun vadeli dolar ve euro cinsi Türk tahvillerine artan bir yabancı ilgisi var: “Yabancı dolar ve euro dönemine tahvillerimize özellikle uzunlara ciddi ilgi oldu. Özellikle Hazine’nin yeni euro tahvil ihracı vardı, bunlara yabancıdan ciddi ilgi var.”

Kısacık, yeni tarife risklerine rağmen Türkiye’nin küresel dengeler içinde avantajlı bir pozisyonda bulunduğunu belirterek, “Türkiye, Brezilya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin bonolarını iyi performe etmelerini bekliyoruz. Hisseleri için de aynı şeyi bekleriz. Şu an için Türkiye de kendini çok iyi konumlandırıyor. Tüm dünya birbirine karşı satranç oynarken aslında Türkiye iyi bir yerde konumlanıyor. Ve bu tarife görüşmelerinden iyi bir sonuç alabilir” şeklinde konuştu.

'Küresel tahvil piyasasında sular ısınıyor'

“Tüm dünya tahvil faizlerinde, özellikle gelişmiş ülkelerin faizlerinde yön hala yukarı. Sadece ani ralliler olabiliyor" diye konuşan Kısacık, şöyle devam etti: “Alarm zilleri çalıyor diyemem. Ama kesinlikle küresel tahvil piyasasında sular ısınıyor. Küreseldeki en önemli dert borcun sürdürülebilirliği derdi. Mesela 1970-82 arasında baktığımızda neredeyse 70 yılda bir neredeyse bir borcun sürdürülebilirliği sorunu çıktığını görüyoruz. Hükümet bonosunu alan insanlar faizler yukarı gideceği için ana parasından sermaye kaybı yaşayacağı için bonolarını satmaya başlıyor ve güven kaybı başlıyor.”

En büyük riskin ABD'nin tarife riskleri olduğunu belirten Kısacık, "Tarife risklerinin sisteme enjekte edebileceği herhangi bir enflasyon henüz verilerde ciddi şekilde görülmüyor. O yüzden enflasyon verilerini takip edeceğiz.”