Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

ABD ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde daraldığını gösteren öncü verinin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın merkez bankası yöneticilerine yönelik eleştirilerinin yatırımcıları endişelendirmesinin ardından gelecek hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere bir dizi ülkenin merkez bankası faiz kararı verecek.
Trump'ın gümrük politikalarının etkilerini görmek için gelecek hafta Çin'in ticaret verileri ve Asya ülkelerinin enflasyon verileri yakından takip edilecek. Ayrıca Avustralya, Romanya ve Singapur'daki seçmenler sandık başına gidecekler.
New York'tan Lewis Krauskopf, Singapur'dan Rae Wee, Londra'dan Naomi Rovnick, Marc Jones ve Karin Strohecker gelecek hafta küresel piyasalarda izlenecek ana gelişmeleri derlediler.
1. Dönüm noktası
Trump'ın ek gümrük vergilerinin iktisadi durgunluğa yol açma ihtimaliyle hâlihazırda diken üstünde olan piyasalar ABD'nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yılın ilk çeyreğinde daraldığına dair öncü verinin ve Trump'ın faizleri indirtmek için merkez bankasına yaptığı baskının ardından tekrar sarsılırken, Fed gelecek hafta para politikası toplantısı için toplanacak.
Fed'in iki günlük toplantısının ardından Çarşamba akşamı politika faizini sabit tutması beklenirken, faiz indirimine ne zaman başlayacağı ve stagflasyon tehlikesine karşı ne yapacağı konusunda vereceği işaretler izlenecek.
Trump'ın faizleri indirtmek için Fed'e baskı yapması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ı azletmekle tehdit etmesiyle merkez bankasının bağımsızlığına dair endişe oluşurken, gelecek haftaki toplantıda Fed'in bu konudaki mesajları da takip edilecek.
2. Yüksek risk
ABD ile Çin arasındaki ticari müzakerenin gidişatı hâlâ belirsizken, yatırımcılar Çin'de 9 Mayıs'ta açıklanacak olan ticaret verilerini takip edecekler.
Trump'ın Çin'e uyguladığı yüzde 145 oranında ek gümrük vergisinin ardından açıklanacak olan Çin ticaret verisi bu vergilerin etkisini gösterecek.
10 Mayıs'ta açıklanacak enflasyon verileri de yakından izlenecek. ABD ile ticaret savaşında olan Çin'in en son isteyeceği şey deflasyonla mücadelenin uzaması olabilir.
Asya geneline bakılacak olursa Endonezya, Tayland ve Filipinler'de de enflasyon ve iktisadi hasıla verileri bekleniyor. ABD'nin uyguladığı ağır gümrük vergileri nedeniyle Asya bölgesinin genelinde iktisadi büyüme beklentileri zayıflarken, faiz indirimi beklentileri arttı.
3. İngiltere pozitif ayrışıyor
İngiltere'nin para birimi ve hisse senetlerinde şaşırtıcı şekilde dünyanın geri kalanının tersine pozitif bir eğilim görüldü. Sterlin dolar karşısında son üç ayın zirvesine yükselirken, FTSE hisse endeksi son dört haftada yüzde 10 yükseldi. Ülkede faiz indirimi beklentisi de yüksek.
İngiltere'nin küçük ve açık ekonomisinin küresel ticaret savaşından etkilenmesi, ithalat maliyetlerinin azalması ve ücret artışının yavaşlamasına dair beklenti İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) deflasyon ihtimalini gündeme almasına neden oldu.
İşlemcilerin neredeyse tamamı BoE'nin gelecek hafta Perşembe 25 baz puan faiz indirimi yapacağını tahmin ediyor. Aynı gün faiz kararını açıklayacak İsveç Merkez Bankası (Riksbank) da faizleri indirirse, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Haziran'da üst üste sekizinci kez faiz indirimi yapacağı yönünde beklenti kuvvetlenecek.
Tahvillere olan artan taleple İngiltere'nin devlet tahvillerinin fiyatı de keskin yükseliyor, bu da tahvil faizini düşürerek borç yükü altındaki İşçi Partisi hükümetine nefes alma imkânı sağlıyor. İngiltere'nin 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi Ocak'ta gördüğü zirvenin 56 baz puan altında işlem görüyor.
4. Farklı bir yol
Ticaret savaşı ve bunun tetiklediği enflasyonun yanı sıra doların güç kaybetmesiyle gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarındaki yetkililer zorlu bir dönemden geçiyorlar.
Çoğu ülkede yetkililer faiz indirimine devam edip etmemeyi değerlendirirlerken, Brezilya'da merkez bankasının faizleri yükseltmeye devam etmesi bekleniyor.
Güney Amerika'nın en büyük ekonomisine sahip Brezilya'nın Merkez Bankası Başkanı Gabriel Galipolo, gelecek hafta Salı ve Çarşamba düzenlenecek para politikası toplantısında faiz artırımı kararı alınabileceğini söylerken, ülkede hâlâ ekonomik belirsizlik sürüyor ve enflasyon hedefin üzerinde seyrediyor.
Aynı günlerde toplanacak Polonya Merkez Bankası'nın ise para politikasında daha gevşeme yanlısı olduğu tahmin ediliyor.
Polonya'nın politika faiz oranı Ekim 2023'ten bugüne yüzde 5,75'te sabit. Birkaç ay içinde faiz indirimi yapması beklenen banka, Polonya'daki enflasyonun beklentilerin altında ilerlemesi nedeniyle faiz indirimini öne çekebilir.
5. Sandığa gidenler piyasalara yön verecek
Hafta sonunda gerçekleşecek üç seçimin de piyasalara yön verebilecek önemde olduğu düşünülüyor.
Avustralya seçimlerindeki sıkı yarışta Başbakan Anthony Albanese'nin iktidardaki merkez sol İşçi Partisi'yle Peter Dutton liderliğindeki Liberal Ulusal koalisyon karşı karşıya gelirken, her ikisinin de vaatlerinde göze çarpan büyük harcamalar, ülkenin AAA kredi notunun geleceğine ilişkin kaygılara yol açtı.
Singapur'daki parlamento seçimlerinde ise Başbakan Lawrence Wong ve Halk Hareketi Partisi'nin kamu harcamalarını artırma vaadine rağmen hükûmete yönelik artan tepkinin sonuçlarıyla karşılaşması bekleniyor.
Romanya'da tekrarlanacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise aşırı milliyetçi George Simion yeniden iktidara gelirse Avrupa Birliği, NATO ve zaten ülkenin yatırım notu nedeniyle kaygılı olan yatırımcılar paniğe kapılabilirler.
Rusya'nın müdahale ettiği iddiasıyla bir önceki seçimin iptal edilmesinin ardından ikinci seçimde aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı olan Simion anketlerde önde gidiyor.