Piyasalarda yeni haftada takip edilecek 5 şey

Dünya genelinde ekonomik büyümeye dair endişe artarken, İngiltere ile ticaret anlaşmasına varan ABD'nin yeni ticaret anlaşmaları yapıp yapmayacağı ve açıklanacak ekonomi verileri önümüzdeki günler için belirleyici olacak.
ABD Başkanı Donald Trump gelecek hafta Ortadoğu'yu ziyaret etmeyi planlarken, Almanya'nın yeni Başbakanı Friedrich Merz göreve başladıktan sonra Trump ile yaptığı ilk telefon görüşmesinde ticari anlaşmazlıkların bir an önce giderilmesi konusunda uzlaştı.
Londra'dan Amanda Cooper, Karin Strohecker ve Dhara Ranasinghe, Singapur'dan Rae Wee ve New York'tan Lewis Krauskopf finans piyasalarında önümüzdeki hafta nelere dikkat edilmesi gerektiğini derlediler:
1. Ortadoğu turu
Trump'ın gelecek hafta Suudi Arabistan ziyaretiyle başlayacak üç ülkelik Ortadoğu turu, ilk kapsamlı diplomatik gezisi olacak.
Gündeminde ticaret ve güvenlikle ilgili konuların olduğu ziyaret sırasında yatırım konferansları da yapılacak.
Trump, ABD'nin bazı Körfez ülkelerine mikroçip ihracatı kısıtlamalarını hafifletip hafifletmeyeceği konusunda açıklama yapacağını belirtirken, Suudi Arabistan ise maden anlaşmalarının görüşüleceğini belirtti.
Görüşmelerde enerji konusunun da ele alınması bekleniyor. Kaynaklara göre ABD, sivil nükleer iş birliği görüşmelerinin ön şartı olarak artık Suudi Arabistan'dan İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini talep etmeyecek.
Bu durum ABD için büyük bir taviz olarak görülüyor. Trump'ın ziyareti süresince ABD'nin başlıca müttefiklerinden İsrail'e uğramasının beklenmemesi de dikkat çeken bir unsur.
2. Ek gümrük vergilerinin etkisi
Trump'ın ek gümrük vergilerinin ekonomik büyümeyi ve enflasyonu nasıl etkilediğini değerlendirmeye çalışan yatırımcılar ve yetkililer, ABD'de birçok verinin açıklanacağı gelecek hafta enflasyon ve tüketici harcamaları verilerini yakından takip edecekler.
Salı günü açıklanacak nisan ayı tüketici fiyat endeksi enflasyon eğilimleri hakkında ipucu verirken, Perşembe günü açıklanacak Nisan perakende satış verisiyse tüketici harcamalarına ilişkin güncel durumu gösterecek.
Ek gümrük vergilerinin fiyat artışına yol açacağı beklentisiyle martta otomobil ve diğer malların satışı artmış ve perakende satışlar son iki yılın en yüksek artışını kaydetmişti.
Yatırımcılar piyasalardaki risk iştahını ölçen anketlerde ya da buna benzer "ikincil verilerde" zayıflık görürlerse, bunun bir ekonomik yavaşlama anlamına gelip gelmediğini değerlendirecekler. ABD Merkez Bankası (Fed) çarşamba günü politika faizini sabit tutmuş ve stagflasyon riskine dair uyarmıştı.
ABD'de bir yandan da şirketlerin bilanço dönemi devam ediyor. Gelecek hafta yakından izlenecek şirketlerin başında Walmart bulunuyor.
3. Asya para birimleri
Asya'daki ülkelerin para birimleri, dolar karşısında uzun süredir baskı altında kalmasının ardından yeniden yükseldi.
Tayvan dolarında sadece iki işlem gününde yaşanan yüzde 8'lik tarihi yükseliş, bölgeye güçlü sermaye girişine işaret ediyor. Bu ani hareket merkez bankalarının dikkatini çekti.
Öte yandan Hong Kong Merkez Bankası, para birimini dolar karşısında sabit tutabilmek için piyasaya müdahale etti. Yatırımcılar, Tayvan dolarındaki sert yükselişin, ABD ile sessiz sedasız varılan bir "Mar-a-Lago Mutabakatının" işareti olabileceği yönünde spekülasyon yapsalar da, Tayvan lideri bu iddiayı reddetti.
Ülkelerin ABD ile ticaret görüşmelerinin bir parçası olarak para birimlerinin değer kazanmasına izin verebileceği ihtimali, ABD ile Çin arasında başlayacak olan önemli temaslar öncesinde yatırımcıların gündeminde kalmaya devam edecek.
Diğer yandan, Washington'daki Güney Kore heyeti, Kore Maliye Bakanlığı'nın ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'ın talebiyle kur politikası konusunda ayrı görüşmeler yapacağını açıkladı.
4. Ticaret anlaşmaları
Trump'ın ek gümrük vergilerinin ardından İngiltere ile ABD dün ticaret anlaşması imzaladı.
Trump ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, dün imzalanan ve "çığır açıcı" olarak nitelendirilen ticaret anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. Anlaşma kapsamında İngiltere'den ABD'ye yapılan otomobil, motor, uçak parçası, alüminyum ve çelik sevkiyatlarında gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması planlanıyor. Buna karşılık ABD, İngiltere pazarında sığır eti ve makine gibi mallarda daha fazla erişim elde etti.
Fakat Trump'ın diğer tüm mallar için uyguladığı asgari yüzde 10 oranında gümrük vergisi yürürlükte kalacak.
Gümrük vergilerinin ekonomi üzerindeki etkisi öyle bir belirsizlik yaratmış durumda ki, İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkilileri para politikası konusunda fikir birliğine varamıyorlar. Gelecek hafta açıklanacak istihdam ve büyüme verileri normalde yatırımcılar için önemli olurdu fakat mevcut belirsizlikte yatırımcılar bu verileri daha az önemseyebilirler.
5. Almanya'da tereddütlü başlangıç
Almanya'nın yeni Başbakanı Friedrich Merz, görevine zorlu bir başlangıç yaptı. Merz, meclisteki ilk oylamada yeterli desteği alamamıştı. Bu durum, Almanya'nın savaş sonrası tarihinde ilk defa yaşandı.
Kendi ittifakından bazı vekillerin ilk oylamada Merz'i desteklememeleri, Almanya'nın yeni başbakanının karşılaşabileceği zorlukları gösterdi. Alman ekonomisi, art arda üç yıldır daralmakta.
Friedrich Merz, Şubat ayındaki seçimlerin ardından savunma ve altyapı harcamalarında büyük artış çağrısıyla Avrupa piyasalarında heyecan yaratmıştı. Uzun vadeli büyümeyi destekleyen bu adım, euroda ve Alman şirketlerin hisselerinde yükselişi sağladı.
Öte yandan Merz'in Salı günü meclisteki ilk oylamada salt çoğunluğun oyunu alamaması, koalisyon hükümetinin ne denli kırılgan olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu durum, Merz'in Avrupa genelindeki harcamaların ortak tahvillerle finanse edilmesini destekleme ihtimalini daha da düşürdü.