PayPal World, Türkiye'ye de geri dönüş sinyali mi?
- 2016’da Türkiye pazarından çekilen PayPal, WeChat Pay'in geliştiricisi Tencent ve Hindistan’ın dev ödeme altyapısı UPI ile işbirliği yaparak 'PayPal World' adlı yeni bir küresel ödeme platformu kurdu.
- Yaklaşık 2 milyar kullanıcıyı kapsayan ve yerel işbirliklerine dayanan bu sistem, PayPal’ın Türkiye gibi regülasyonlu pazarlara yeniden girebilmesi için de yeni bir kapı aralayabilir mi?

Merkezi ABD'de bulunan çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, Çin merkezli teknoloji devi Tencent, Hindistan’ın dijital ödeme sistemini yöneten NPCI International, Latin Amerika’nın önde gelen fintech platformu Mercado Pago ve kendi iştiraki Venmo ile güçlerini birleştirerek 'PayPal World' platformunu tanıttı. Yeni sistem, kullanıcıların yerel cüzdanlarını kullanarak sınır ötesi ödeme yapabilmesini sağlayacak.
Platformun Çin ayağında, Tencent’in ödeme kolu Tenpay Global bulunuyor. Tenpay, Çin’deki sosyal ağ WeChat’in ödeme altyapısı Weixin Pay’i yönetiyor.
PayPal Başkanı ve CEO’su Alex Chriss'e göre 'türünün ilk örneği' olan PayPal World’ün, bu sonbaharda küresel lansman ortaklarıyla birlikte faaliyete geçmesi planlanırken, önümüzdeki dönemde daha fazla dijital cüzdan sağlayıcısının platforma dahil edilmesi hedefleniyor.
Your digital wallet is about to go global. Say hello to PayPal World. PayPal and @Venmo are partnering with some of the world's largest payment systems and digital wallets - starting with @mercadopago, @NPCI_Intl, and Tenpay Global - to make cross-border payments a breeze. Shop… pic.twitter.com/IYJ1fg8y2H
— PayPal (@PayPal) July 23, 2025
Doğrudan ödeme yapabilme imkanı
Kullanıcılar, PayPal uygulamasını açarak Weixin QR kodları ile ödeme yapabilecek. Böylece PayPal kullanıcıları, Çin'de doğrudan ödeme yapabilme imkanına kavuşacak. Bu hamle, Çin gibi dışarıya kapalı pazarlara küresel dijital cüzdanların entegrasyonunu sağlama açısından dikkat çekici.
UPI: Hindistan'ın dev ödeme ağı da sistemde
Platformun ikinci güçlü ayağını Hindistan’ın 2023 verilerine göre ayda 10 milyar işlem kapasitesine ulaşan mobil ödeme sistemi UPI (Unified Payments Interface) oluşturuyor. UPI’yi yöneten NPCI International’ın CEO’su Ritesh Shukla, “Bu işbirliği, Hint kullanıcılarının yurtdışında ödeme yapmalarını kolaylaştıracak ve küresel işletmelerin büyüyen UPI tabanına erişimini artıracak” açıklamasını yaptı.
Haziran 2025'te Hindistan'da sadece UPI üzerinden gerçekleşen işlem hacmi 238 milyar doları aştı. Yani UPI, PayPal World’e sadece bir entegrasyon değil, devasa bir kullanıcı ve işlem hacmi taşıyor.
Latin Amerika ayağı
PayPal, Latin Amerika’da ise bölgenin en büyük dijital cüzdanı olan Mercado Pago ile bir mutabakat zaptı imzaladı. 2025’in ilk çeyreğinde 58,3 milyar dolarlık ödeme hacmi açıklayan Mercado Pago’nun da sisteme entegre edilmesiyle, platformun kapsama alanı tüm küresel güneyi içerir hale gelecek.
2026’da Venmo küresel ticarete açılıyor
PayPal’ın duyurduğu yol haritasına göre, 2026 yılı itibarıyla Venmo kullanıcıları, PayPal altyapısını kullanan tüm satıcılarda çevrimiçi ve fiziksel alışveriş yapabilecek. Bu hamle, Venmo’nun genç ve şehirli kullanıcı kitlesini küresel e-ticarete entegre etme hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Türkiye için potansiyel dönüş yolu mu açıldı?
Yeni platform, yalnızca teknoloji entegrasyonuna değil, yerel düzenleyici yapılarla uyumlu çalışmaya dayanıyor. Bu durum, 2016’dan bu yana Türkiye’de bireysel ödeme hizmeti veremeyen PayPal için dolaylı bir dönüş senaryosunu gündeme taşıyor.
Yerel dijital cüzdanlarla işbirliğine dayalı model, PayPal’ın Türkiye gibi yüksek regülasyon hassasiyetine sahip pazarlarda doğrudan lisans almadan kullanıcıya yeniden ulaşmasını sağlayabilir.
Ne olmuştu?
PayPal, 2016 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini durdurmuştu. Bu kararın nedeni, Türkiye'deki yasal düzenlemeler gereği şirketin kullanıcı verilerini Türkiye'de barındırma şartını yerine getirmemesi oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu gerekçeyle PayPal'ın lisans başvurusunu reddetti. Bunun üzerine şirket Türkiye pazarından çekildi ve bireysel kullanıcılar için hizmetlerini sonlandırdı. O tarihten bu yana Türkiye’de yalnızca yurt dışına açılmış kurumsal hesaplar sınırlı olarak kullanılabiliyor.